http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=85DA03BE0096BD9E7D6B179B56EA9730?art_id=358599&cat_id=90622Тези виступу Голови ДПС України О.В. Клименка на засідання Центральної Ради Всеукраїнської профспілки працівників органів ДПС 23 березня 2012
Шановні колеги!
Сьогодні багато робиться для того, щоб підвищити престиж податкової служби в очах суспільства.

Нам з вами треба буде розв'язати не менш, а то й більш складне завдання - підняти престиж служби в очах її працівників.
Прагнути до того, щоб кожен з наших колег вірив в те, що він робить.

Тому я не розглядаю профспілку як структуру, що замається розподілом пільгових путівок та організацією концертів художньої самодіяльності. Завдання профспілки, в моєму розумінні, - це створення такої системи відносин в середині колективу, коли кожен працівник відчуває свою цінність для спільної справи.
Коли робочий процес будується не на адміністративному примусі, а на взаємній повазі, на конструктивній співпраці самодостатніх, сильних розумом і духом людей.
(Щас расплачусь
...Прим.Я)І я наголошую, що ми зобов'язані спрямувати свої зусилля на створенні системи стимулів, матеріальних і нематеріальних.
(Вот про стимулы поверю
...Прим.Я)З чим ми маємо справу сьогодні? Соціологічна компанія «Research & Branding Group» провела анкетування співробітників міських і районних податкових інспекцій. Це дослідження називалося «Зріз проблем рядового податкового інспектора». Було опитано 1000 співробітників служби з усіх регіонів України.
Дослідження показало, що робоча ситуація в податковій інспекції загалом оцінюється як позитивна. Більше половини співробітників міських і районних податкових інспекцій задоволені своєю роботою, і мікроклімат в колективі вважають позитивним..
(Во как !!!
...Прим.Я)Разом з тим тільки 43% вважають, що їм створені гідні умови праці. І тільки кожен третій вважає, що його керівництво приділяє увагу цій проблемі.
Відзначається цікава тенденція: своєю роботою частіше бувають задоволені саме ті, хто зрозумів нову стратегію роботи, хто бачить у податковій службі сервісну складову.
(Это как? Типа те кто на коленях умаляет пойти им на встречу?
... Прим.Я)Зрозуміло, мене не влаштовують такі настрої в колективі податкової служби. Але закривати очі на проблему - це, звичайно, найгірше, що можна зробити в подібній ситуації.
(Ох и сказочник, однако ... Просто новый Ганс Христиан Андерсен. Прим.Я)Останнім часом я часто і багато говорив про комфорт для платників податків.
(Это он про чей комфорт? ... Покажите мне тех платныкив... Прим.Я) Але і наші працівники повинні відчувати себе комфортно.
(Вот в это поверю! ... Прим.Я) Тому що
зустріч задоволеного платника і незадоволеного інспектора заздалегідь знижує ККД проведених реформ на порядок.
(А если наоборот? Тогда как? Хотя шо это я такие вопросы задаю ... Аж самому стыдно. Такое подумать ... Прим.Я)Нам доведеться зайнятися тим, що в бізнесі називають «
тімбілдінгом». Тобто, вихованням командного духу. І значення ефективної роботи профспілки в даному випадку надзвичайно велике.
(Окуеть не встать!!! Во какие словенья!!! Куй выговоришь!
Щас спою Гимн налоговой ... про секретаршу в исполнении Толи Полотно и Карманова Феди ... Прим.Я)Опитування, що я цитував, показує, що є суперечності у відносинах між керівництвом та колективом. Це сумно, але визнати існування проблеми - це вже перший крок до її вирішення. Активісти профспілки можуть і повинні стати посередниками, миротворцями і третейськими суддями, які допоможуть ці протиріччя вирішити.
Податкова служба - бюджетна організація.
Ми не можемо запропонувати нашим співробітникам високих зарплат.
(Мы им можем вручить автомат и выпустить на большую дорогу ... Прим.Я)Але зарплата - не єдиний мотив, здатний утримувати людину на цій роботі. Ми з вами зобов'язані використовувати всі можливості, щоб наші співробітники відчували, що про них піклуються, що вони можуть розраховувати на нашу підтримку.
(Без сомненья это Вам может подтвердить любой предприниматель, мало мальски знакомый с этой добродушной службой. ... Прим.Я)Тут немає універсальних рецептів, але є один універсальний принцип - це жива участь профспілки у долі кожного члена колективу. Основа основ - непідробна, щира увага до працівників.
Задумайтеся про те, як співробітники податкової служби добираються на роботу, де вони лікуються, як і чим харчуються. Є багато правильних рішень, які можуть скрасити будні й підняти настрій.
(Да видим Мы какие машины стоят под окнами этого малобюджетного ведоства работники которого просто нищенствуют. А все что имеют - им либо подарили, либо нашли на улице. ... Прим.Я)Скажімо,
в центральному апараті профспілка змогла забезпечити співробітників пільговим харчуванням. А це важливо.
(Тоже небось кого-то ободрали на "пільгове харчування"... Прим.Я)Зверніть увагу на позаслужбові захоплення працівників служби. Хтось захоплюється спортом, хтось любить книги, кіно і театри. Так
створюйте умови для саморозвитку, для занять своїм хобі. Вам
видніше, що потрібно й цікаво людям тут і зараз - любительський турнір з міні-футболу або спільний похід на балетний спектакль.
(Многие предпочитают пойти на проверку ... т.к. спектакль еще тот. Да и хобби как раз утолить получается .. Прим.Я)Я прошу тільки одного - щоб такі знаки уваги були системними. Щоб співробітники не відчували себе забутими.
(Да как можно таких забыть. Я три года об одних помнил. Сейчас про других надо информацию в памяти держать .. Прим.Я)Звичайно, є питання, які можуть і будуть вирішуватися централізовано. Це стосується базових складових соціальних стандартів - оздоровлення та забезпечення житлом.
Пільгова путівка при середній зарплаті в нашій системі - це часто єдина можливість нормально провести відпустку. І ми зобов'язані співробітникам таку можливість надати!
(Ну да, а для некоторых совсем малообеспеченных - квартиры, дачи и мат помощь в сотни тысяч ... т.к. совсем бедствуют, требуют усиленного питания + забота о здоровье сейчас дорого коштуЕ ... Прим.Я)Те ж стосується і житлового питання. Все, що можна зробити, буде зроблено обов'язково. Я гарантую моє сприяння у всьому, що від мене залежить.
(Никто и так не сомневается. А ну припереться с Донецка в Киев и по крартирам съемным мучаться? ... Прим.Я)Сьогодні ми підписуємо важливий документ. І ми ж зобов'язані наповнити його реальним змістом,
щоб результатом реалізації угоди стало підвищення рівня соціального захисту колективу податкової служби.
(Опять пойдут мародерством заниматься на решение этих подписанных важных для кого-то документов ... Прим.Я)Я готовий приймати пропозиції, що надходять і оперативно відгукуватися на запити профспілки, підтримувати всі добрі починання.
Зі свого ж боку прошу вас проявити фантазію, гнучкість і мислення і вищу ступінь співучасті, яка полягає в умінні сприймати чужі проблеми так само близько до серця, як і свої власні.
(Во Сказочник нагородил ... кони, люди. Это он вообще про кого? Про то, что "папе" с сЫнамЫ треба помочь? А для этого треба "проявити фантазію, гнучкість і мислення". Жаль только с мЫсленням проблемы. А так речь класс! ... Прим.Я)Дякую за увагу!