Я ещё не писала о тех, кто работает горничными и разнорабочими, живут по 10 человек в однокомнатной квартире, нелегально... Они конкурируют в поисках работы с такими же нелегальными арабами и африканцами. И таких в пспании и пталии намного больше, чем тех, о ком я писала ранее. Это достойная жизнь в Европе?
В мене дуже багато знайомих і друзів виїхали на заробітки в Італію, Іспанію, Португалію. Крім того є багато друзів в Бельгії, Англії
, Австралії, Швейцарії, Канаді та Ірландії. Майже з усіма спілкуюся регулярно. Так от - хочу "розчарувати" тих, хто пише, як "важко" нашим заробітчанам і емігрантам за кордоном: хто хоче працювати -роботу можна знайти без особливих проблем, зняти квартиру - теж зовсім не важко і не надто дорожче ніж, наприклад, у Львові - 350-500 євро, це при зарплаті від 1000 євро на особу... Ціни на продукти переважно дешевші ніж львівські. Одяг всі купують на розпродажах. Наприклад, італійські шкіряні туфлі в Брюселі, моя товаришка купила за 20 євро. Коштували вони 220 євро. Ось вам і знижки, у Львові я таких цін явно не бачу. Звичайно, у всіх є свої проблеми і витрати. Як сказав мені мій колишній співробітник, котрий виїхав жити в Австралію: я маю інші витрати ніж ти - в мене кредит на будинок, і більшу частину свого заробітку (його зарплата приблизно 3000-3700 доларів) я віддаю на погашення кредиту. На що я йому відповіла: людина котра заробляє 3000-3700 грн в місяць в Україні не те що про кредит на будинок (який і не сниться), про кредит на пральну машину думає двічі. Не говорю про ціни на продукти : ніхто ні в Європі, ні в Австралії чи Канаді не купує мясо по 45 євро, ( в нас 45 гривень), молоко по 8 євро ( в нас 8 гривень), бензин по 11 євро (11 грн), не платить за опалення взимку по 800 євро ( 800 грн). При тому середня зарплата в Європі 2000 євро і в Україні 2000 грн.
Про якість медицини, освіти, культури я промовчу. Так от - ніхто з моїх знайомих і чути про повернення в Україну не хоче, а під час візитів в Україну тільки запитують: ЯК Вп ВпЖпВАЄТЕ?

Сумно...